Zilele Saptamanii in Franceza

In aceasta lectie veti invata zilele saptamanii in franceza impreuna cu pronuntia (scrisa dar si audio-video), plus explicatii si exemple folositoare intr-o conversatie. Toate lectiile oferite de cursurio.com sunt gratuite si contin sfaturi generale si de pronuntie ce va vor ajuta in conversatiile viitoare pe care le veti purta in limba franceza.Zilele saptamanii in Franceza | Lectie Audio - VideoDaca doriti sa ascultati pronuntia zilelor saptamanii in limba franceza, va recomandam clipul video de mai jos.
Urmariti canalul de Youtube Invata-Gratuit.com pentru a vizualiza mai multe filmulete educationale
Mai jos veti gasi o lista ce contine traducerea din limba romana in limba franceza pentru fiecare zi din saptamana. In paranteze se gaseste pronuntia scrisa.luni - lundi (landi)

marti - mardi (mardi)

miercuri - mercredi (mercrădi)

joi - jeudi (jodii)

vineri - vendredi (vandrădi)

sambata - samedi (samdi)

duminica - dimanche (dimanș)In franceza zilele saptamanii nu se scriu cu litera majuscula decat daca se afla la inceputul propozitiei, sunt de genul masculin si toate denumirile zilelor se termina in '-di', cu exceptia zilei de duminica. Calendarele franceze incep saptamana la fel ca cele romanesti cu ziua de luni si se termina cu ziua de duminica.Pentru a purta conversatii in limba franceza, aveti nevoie de un vocabular puternic, dezvoltat pe diferite subiecte, de aceea, in aceasta lectie, nu veti invata doar zilele saptamanii, ci si cuvinte inrudite cu acest subiect. In tabelul de mai jos, gasiti cuvinte uzuale, ce va pot fi de folos in viitoarele conversatii, purtate in limba franceza:zilele saptamanii - les jours de la semaine (le jur de la semenâ).

zi lucratoare - jour de travail (jur de travaie)

sfarsit de saptamana - fin de semaine (fan de semenă)

o zi - un jour (an jur)

o saptamana - une semaine (iun semenă)

ieri - hier (ier)

azi - aujourd'hui (ojurdui)

maine - demain (dema)

saptamana aceasta - cette semaine (set semenă)

saptamana viitoare - la semaine prochaine (la seman proșenă)

saptamana trecuta - la semaine dernière (la seman dernier)

Comentarii