Adjective in limba Germana

In aceasta lectie veti invata adjectivele in germana cu exemple, sfaturi generale si de pronuntie. Adjectivul este partea de vorbire care insoteste si indica insusirile unui substantiv. In limba Germana adjectivele se scriu intotdeauna cu literă mica (excepţie fac adjectivele de la inceputul propozitiilor). Adjectivele Germane isi schimba forma dupa: gen, numar şi caz.Pentru a intelege mai bine cum functioneaza adjectivele Germane, vom folosi în diferite exemple de fraze şi propozitii, substantivul "pisica" - Katze alături de adjectivul "mic(a)" - klein, si vom stabili regulile de baza, utilizate în declinarea adjectivelor din limba Germana.Exemple de adjective folosite uzual in limba Germana cu definiţie şi declinareapisica mea este mica - Meine Katze ist klein

În acest exemplu adjectivul klein se află în propoziţie după substantivul Katze. Este important de retinut ca atunci când un adjectiv, se află într-o propoziţie după un substantiv, atunci adjectivul în cauză nu primeste nici o terminaţie.

mica mea pisica, este o draguta - Meine kleine Katze ist süß

In acest exemplu adjectivul kleine se afla inainte de substantivul Katze. Cand un adjectiv, se află într-o propoziţie înainte de un substantiv, atunci adjectivul în cauză va primi o terminaţie în functie de genul, numărul şi cazul substantivului.Declinarea Adjectivelor Germane:Declinarea Adjectivelor in Germana la prima vedere poate parea complicată, dar în realitate, doar cu puţină atenţie la detalii, puteţi deprinde declinarea rapid şi fără nici un fel de probleme. Declinarea Adjectivelor Germane poate fi împărţită în trei categorii importante: 1. Declinarea cu articolul hotărât numită şi Declinarea slabă, 2. Declinarea cu articolul nehotărât numită şi Declinarea mixtă, 3. Declinarea fără articol numită şi Declinarea tare. În tabelele următoare vom analiza în detaliu fiecare categorie importantă precizată anterior, iar ca exemple de adjective Germane, vom folosi adjectivul mic(ă) - klein.1. Declinarea cu articol hotărât / Declinarea slabăDeclinarea slabă este folosită atunci când adjectivul se află alături de un articol hotărât: der, die, das, den, dem, des.

Declinarea slabă:MasculinFemininNeutruPlural
Nominativder kleinedie kleinedas kleinedie kleinen
Acuzativden kleinendie kleinedas kleinedie kleinen
Dativdem kleinender kleinendem kleinenden kleinen *
Genitivdes kleinen ***der kleinendes kleinen ***der kleinen


2. Declinarea cu articol nehotarat / Declinarea mixtaDeclinarea mixtă este folosită atunci când adjectivul se află alături de un articol nehotărât: ein-, kein-

Declinarea mixtă:MasculinFemininNeutruPlural
Nominativein kleinereine kleineein kleines(keine) kleinen **
Acuzativeinen kleineneine kleineein kleines(keine) kleinen **
Dativeinem kleineneiner kleineneinem kleinen(keine) kleinen * / **
Genitiveines kleinen ***einer kleineneiner kleinen ***(keiner) kleinen **


** - articolul nehotărât nu are plural, de aceea pentru a arăta forma de plural este folosit articolul nehotărât negat (kein).3. Declinarea fără articol / Declinarea tareDeclinarea tare este folosită atunci când nu există nici un articol în vecinătatea adjectivului.

Declinarea tare:MasculinFemininNeutruPlural
Nominativkleinerkleinekleineskleine
Acuzativkleinenkleinekleineskleine
Dativkleinemkleinerkleinemkleinen *
Genitivkleinen ***kleinerkleinen ***kleiner


* - În cazul Dativ plural, substantivul primeşte un -n suplimentar la finalul cuvântului, de exemplu: den kleinen wölfen - micii lupi*** - În cazul Genitiv masculin şi Genitiv neutru, substantivul primeşte un -(e)s suplimentar la finalul cuvântului, de exemplu: des kleinen Volkes (oamenii mici)Gradul comparativ al Adjectivului în limba Germana:Formarea gradului comparativ în limba Germana se face după regula următoare:

Adjectivul + terminaţia -er. exemplu: klein - kleiner / mic - mai micFormarea gradului comparativ de egalitate în limba Germana se face după regula următoare:

so + Adjectivul + wie. exemplu: Ich bin so klein wie du / Sunt la fel de mic ca tineFormarea gradului comparativ de superioritate in limba Germana se face după regula următoare:

Adjectivul + als. exemplu: Ich bin kleiner als du / Sunt mai mic decât tineAdjective folosite uzual în Germana:

în Germanăîn Românăîn Germanăîn Română
altvechi / bătrânlanglung
ähnlichasemănătorlangweiligplictisitor
deutschgermanlangsamîncet
eigenpropriuleichtuşor
einfachpur şi simplumöglichposibil
ersteprimulmüdeobosit
falschgreşitneunou
ganztotulschnellrapid
genauexactschönfrumos
gleichaceeaşischwergreu
großmarespättârziu
gutbunstarkputernic
hochînaltverschiedendiferit
jungtânărwahradevărat
kleinmicwirtschaftlicheconomic
kurzscurtwichtigimportantComentarii